top of page

INSALLAH

Een eigentijds, realistisch en actueel toneelstuk over de worsteling van een Nederlandse familie wanneer een andere cultuur en religie de onderlinge verhoudingen op scherp zetten.

WAAR HET OVER GAAT

Linda, die zichzelf Fatima noemt, was getrouwd met Abdel. Abdel is zojuist begraven en Linda en haar familie komen thuis van de uitvaart plechtigheid. Er bleef veel onuitgesproken over het huwelijk van Linda en Abdel en ook nu dreigt er veel onuitgesproken te blijven. Peter, de broer van Linda, wil alles graag goed regelen, maar zus Becky heeft andere plannen. Ruth, de vrouw van Peter, gelooft vooral in een christelijke oplossing. Moeder Lena heeft haar eigen agenda en inwonende oom Lucas steekt zijn ongezouten mening over Moslims niet onder stoelen of banken. Linda wordt emotioneel zwaar getest, maar gelukkig is er Hennie, de buurvrouw, die af en toe als een frisse wind wel zegt waar het op staat.

Hans Goris speelt oom Lucas
Kirsten en Hans Goris.
Ongemakkelijke stiltes.
Buurvrouw Hennie met tulband.
Irene Ham speelt buurvrouw Hennie.
Kirsten speelt Fatima/Linda.
Dieneke Schuiling speelt Lena.
Oom Lucas zet muziek op.
Peter hersteld familie tradities.
"Het is tulband, geen natte cake!"
Moeder met haar dochters.
Rowin Bakker speelt Peter.
Klarissa Hogeveen speelt Becky.
Moeder en dochter.
Moeder Lena.
"Wat doe ik toch verkeerd Becky?"
Ongemakkelijke stilte.
Kirsten speelt Linda.
"Die ken zo bij de KNMI."
"Ik heb zin aan een peuk."
"Toe maar schat, je mot wel rouwen."
"Hallo, ik sta hier!"
Anne Schepenaar speelt Ruth"
"Mag Linda misschien ff wat zeggen?"

Foto impressie van de uitvoering tijdens het '30 minuten los festival' op vrijdag 13 april 2018 in cultuurwerkplaats BC47 in Borgercompagnie. 

Het 30 minuten los festival is inmiddels een begrip in Noord-Nederland. Een festival voor amateur toneelgezelschappen waar alle vormen van theater voorbij komen, zoals dans, muziek, maar zeker ook de traditionele eenakters. Tijdens verschillende voorrondes maakt het publiek kennis met de voorstellingen die met veel passie en plezier zijn gemaakt. Een vakjury beslist per voorronde welke voorstellingen doorgaat naar de grote finale in het Beresteijn theater in Veendam. In Veendam wordt duidelijk welke voorstelling zich uiteindelijk winnaar van het festival mag noemen. Uiteraard is meedoen winnen, en is het ontzettend leuk om andere groepen te ontmoeten en elkaars werk te bewonderen. Maar, stiekem hopen wij op een plekje in de finale. Het is overigens niet de eerste keer dat het nieuwe masker aan het festival deelneemt. Eerder deden wij me met o.a. voorstellingen als Aanpassen en Maria M. Dit keer doen we een nieuwe poging met Insallah.   

CAST & CREATIVES

Dieneke Schuiling

Lena

Irene Ham

Kirsten

Anne Schepenaar

Hennie

Linda

Ruth

Klarissa Hogeveen

Becky

Lucas

Rowin Bakker

Peter

Regie

TEKST

MET DANK AAN

COR DE BRUIN

 

HET PODIUM

bottom of page